Pazar, Ocak 15, 2006

İktisat ve Gençliğin Bakışı


İktisat; zevkle okuduğum, her okuduğumda daha çok incelemek, okumak istediğim bilim.Peki ben buraya isteyerek ve bilerek mi gelmiştim? Ne yazık ki hayır...
Elektronik haberleşme mühendisliği isteyen ama siyasetle, sosyolojiyle, ekonomiyle ilgilenen ve bunun iktisatın ta kendisi olduğunun farkına varamamış biriydim.Ne mutlu ki iktisatı seçtim ve burdayım. Peki gençliğin iktisata bakış açısı nedir?

Konuştuğum birçok liseli arkadaş, iktisatı işletmeden öte bir bilim olarak görmüyor.En derin bilgi sahibi olan "Borsacı değil mi?" diyor. Peki bunun sakıncası ne, yada sakıncalı mı?

Bence çok ama çok sakıncalı.Bu zihniyetle iktisatı seçen, iktisatı kavramamış gençler, sadece "parasal" olgularla ilgileniyor ve olayın sosyal boyutlarını gözden kaçırıyorlar.Yaptıkları da iktisat değil, kısıtlı bir muhasebe hesabı oluyor.

Yaptığım bir çalışma vesilesi ile, Türkiye'deki İ.İ.B.F.'lerin kadrolarını ve ders programlarını görme şansızlığım oldu. Öyle ki, programı aynı olan 2 üniversiteden birinin tek bir bölümündeki araştırma görevlisi sayısı, diğer üniversitenin İ.İ.B.F. kadrosunun sayısına eşit neredeyse. Bu koşullarda eğitim alan 2 İ.İ.B.F.'liye de -iktisatçı- deniliyor. Aslında sevgili hocam Yaşar Uysal'ın söylemesiyle birisi mezun, diğeri iktisatçı oluyor.

Sonuç olarak; İktisat'ı bilmeyen bir nesil, sadece parayı çoğaltmak sandığı bilim dalını, birikimi ve becerisi olmayan okullardan (ki suçlu onlar demek ağır olur) öğreniyor ve bu nesilden bir politika önerisi bekleniyor. Hayal kurmak güzel olsa gerek?!...

Pazartesi, Ocak 02, 2006

Erinç Yeldan, İlk 500'de bir Türk İktisatçı


Prof.Dr.Erinç Yeldan;
22 Mart 1960 doğumlu olup, 1978 yılında Kadıköy Maarif Koleji'ni ve 1982 yılında da Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünü bitirmiştir.Doktora eğitimi için gittiği Minnesota Üniversitesi'nden 1988 ylında Phd ünvanını alan Yeldan, halen Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde akademik hayatına devam etmektedir.
Birçok makale ve ödülün yanısıra, aktif olarak Bağımsız Sosyal Bilimciler grubunda ve Cumhuriyet gazetesinde yazılar yazmaktadır.Araştırma konuları genel itibariyle hesaplanabilir genel denge ve Türkiye ekononomisini içermektedir.
Yeldan, 2001 ylında duyurulan ve European Economic Association tarafından desteklenen, "Worldwide Rankings of Economists and Economics Departments" da 131. sırada yer alan ve Türkiye'den bir üniversiteye mensup tek Türk iktisatçıdır.
Halen kitapçılarda bulunabilen eserleri ise; "Türkiye Ekonomisi ( Nurhan Yentürk, Ahmet Köse, Cem Somel ve Gökhan Günaydın ile)", "Küresellesme Sürecinde Türkiye Ekonomisi: Bölüsüm. Birikim. Büyüme", "Iktisat Üzerine yazilar I-II (A.H. Köse ve F. Senses ile)" dir.
(kaynak, www.google.com)

Hocamızı en son TSBD'nin kongresinin ilk günü "Bağımsız Sosyal Bilimciler Oturumu" unda son konuşmacı olarak dinleme şansım oldu.Tasarladıkları bir hesaplanabilir genel denge model ini tanıttığı sunumdan (ben ve birçok arkadşım da) fazlasıyla etkilenmiştim.
Hocamızla 1 kez de yüzyüze görüşme şansım oldu.Öylesine bir randevu talebinde bulunmuştum ki, verdiğim kısıtlardan sanki ben Erinç hocaya randevu veriyormuşum izlenimi çıkmaktaydı :) Buna rağmen, yine de beni kırmamış ve görüşme isteğimi kabul ederek birçok konuda aydınlanmamı sağlamış, bu da yetmezmiş gibi, 3. sınıftaki bir öğrencinin kitabını "Sevgili Meslektaşım..." diyerek imzalamak suretiyle öğrenciye verdiği değeri de göstermiştir. Umarım utandırmam sizi hocam...

Asaf Savaş Akat


Prof.Dr.Asaf Savaş Akat;
3 Şubat 1943 doğumlu Akat, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümüne girmiş, 1968 yılında yüksek lisansa (East Anglia) , 1969 yılında da (İstanbul Üniversitesi) doktoraya başlamıştır . Yine 1970 yılında doktora çalışmaları sırasında LSE'de de bir süre bulunan Akat, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi'nde asistan olmuştur.Akademik hayatına uzun yıllar İstanbul Üniversitesi'nde devam eden Akat, 1996 ylında İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne kurucu üye olarak başlamıştır.Halen aynı üniversitenin iktisat bölümünde; iktisada giriş ve makro ekonomi dersleri vermektedir. (kaynak, http://akat.bilgi.edu.tr)

Hocamızla bir kez NTV programında tanışma şansım olmuştu.Çok neşeli ve heyecanlı bir insandır kendisi.Bölüm öğrencilerinden aldığım duyumlara göre ekonomik değişkenleri izlemeyi öğretmesinin yanında, analiz yeteneğini de geliştirdiği arkadaşlara bu konuda yoğun destekte bulunuyormuş.
Hocamız akademik görevinin yanında; bir yandan NTV Ekodiyalog'a bir yandan da köşe yazarlığına devam etmektedir. Bir kısım iktisatçılar tarafından, hiç de hoş olmayan, "televoleci bunlar" yakıştırması yapıldığını bilmeyenimiz yoktur.
Geçen gün yine bir vatandaş "Kimin için yorum yapıyorsunuz" gibisinden bir soru sordu.Ve yine Deniz Gökçe hocamız :) Asaf hocayı kızdırmak için benzer 2 sorunun üzerine bunu izletince, hoca açtı ağzını yumdu gözünü :) :)
-Pek tabii, faiz halkın sorunu değil, enflasyon değil, dış açık hiiiiç değil....

Hocam siz sakin olun, biz anlıyoruz sizi... İyi ki iktisatçıların kendi dili var :)