Salı, Aralık 27, 2005

Gülten Kazgan, Bir Büyük İktisatçı...


Prof.Dr.Gülten Kazgan;
5 Haziran 1927 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk eğitimini tamamladıktan sonra Amerikan Kız Koleji’ne kaydoldu. Bu yıllarda konservatuara da devam ederek piyano çalmaya başlayan Kazgan, tüm yaşamı boyunca ilgileneceği “iktisat” ile de bu sırada tanıştı. Amerikan Kız Koleji’nin 9. sınıfından itibaren iktisat eğitimi almaya başlayan Kazgan, 1946 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine girdi. Neumark, Kessler ve Isaac gibi dönemin ünlü Alman iktisatçılarından ders alarak 1950 yılında fakülteden mezun oldu ve takip eden iki yıl boyunca Sınai Kalkınma Bankası’nda çalıştı. Daha sonraysa mezun olduğu fakültede asistan olarak göreve başladı... (Kaynak; www.bilgiyay.com)

Prof.Dr.Gülten Kazgan halen, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde akademik hayatına devam etmektedir. Son olarak, hocamızın ; Küreselleşme ve Ulus Devlet kitabının 4. baskısı ile ( Önceki baskı ile birçok değişikler mevcuttur) "Türkiye Ekonomisinde Krizler (1929-2001) -Ekonomi Politik- Açısından Bir İrdeleme" isimli kitapları Bilgi Yayınlarından satışa sunulmuştur. Bunun yanında "Tanzimat'tan 21. Yüzyıla Türkiye Ekonomisi" , "İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi" ve "Tarım ve Gelişme" kitapları da yine raflarda bulunabilecek diğer önemli eserleridir.

Hocamızla en son TSBD 'nin 9.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi'nde görüşme şansım oldu. Kongre'nin kapanış panelinde Korkut Boratav (oturum başkanı), Ayşe Buğra, Ergun Türkcan, Taner Timur, İşaya Üşür ve Gülten Kazgan'dan tabiri caizse iktisat şöleni tadında sunumlar dinleme fırsatı bulmuştum.

Öğrendiğim kadarıyla yakında hocamızın eski bir kitabının yenileme çalışmasına gidilecek buna ek olarak da yazılarından oluşan bir derleme kitap için çalışmalara başlanacakmış. Heyecanla yeni yayınlarını beklediğimiz hocamıza saygılarımızla...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Barış,

Copenhagen Üniversitesi’nde iktisat master’ı yapmaya kabul edildiğin için çok mutlu oldum, sana sonsuz başarılar dilerim. Bahsettiğin iktisat bağlamında yol gösterici işleri şimdi Türkiye Bilimler Akademisi geleceğe dönük öngörü olarak hazırlıyor. TÜBA’nın sitesini internetten izle, zaten ,umarım, önümüzdeki bir yıl gibi bir süre içinde kitap olarak da çıkacak.



Tekrar başarılar dilerim iktisatçı adayı Barış Urhan’a,

Prof. Dr. Gülten Kazgan


Not: Sevgili hocam Gülten Kazgan'a desteğinden ve bu mailinden dolayı teşekkür ederim.

Tansel dedi ki...

merhaba barış,
bloguna şans eseri rastladım. başlangıç çok iyi olmuş. benim de sevip saydığım yazılarından alıntılar yaptığım bir iktisatçıdır gülten kazgan hoca. benim favorim zaten bağımsız sosyal bilimcilerdir. sayfama beklerim. umarım devam edersin. bende ege üni. iktisat son sınıftayım. görüşmek üzere.

Tansel