Pazartesi, Ocak 02, 2006

Erinç Yeldan, İlk 500'de bir Türk İktisatçı


Prof.Dr.Erinç Yeldan;
22 Mart 1960 doğumlu olup, 1978 yılında Kadıköy Maarif Koleji'ni ve 1982 yılında da Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünü bitirmiştir.Doktora eğitimi için gittiği Minnesota Üniversitesi'nden 1988 ylında Phd ünvanını alan Yeldan, halen Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünde akademik hayatına devam etmektedir.
Birçok makale ve ödülün yanısıra, aktif olarak Bağımsız Sosyal Bilimciler grubunda ve Cumhuriyet gazetesinde yazılar yazmaktadır.Araştırma konuları genel itibariyle hesaplanabilir genel denge ve Türkiye ekononomisini içermektedir.
Yeldan, 2001 ylında duyurulan ve European Economic Association tarafından desteklenen, "Worldwide Rankings of Economists and Economics Departments" da 131. sırada yer alan ve Türkiye'den bir üniversiteye mensup tek Türk iktisatçıdır.
Halen kitapçılarda bulunabilen eserleri ise; "Türkiye Ekonomisi ( Nurhan Yentürk, Ahmet Köse, Cem Somel ve Gökhan Günaydın ile)", "Küresellesme Sürecinde Türkiye Ekonomisi: Bölüsüm. Birikim. Büyüme", "Iktisat Üzerine yazilar I-II (A.H. Köse ve F. Senses ile)" dir.
(kaynak, www.google.com)

Hocamızı en son TSBD'nin kongresinin ilk günü "Bağımsız Sosyal Bilimciler Oturumu" unda son konuşmacı olarak dinleme şansım oldu.Tasarladıkları bir hesaplanabilir genel denge model ini tanıttığı sunumdan (ben ve birçok arkadşım da) fazlasıyla etkilenmiştim.
Hocamızla 1 kez de yüzyüze görüşme şansım oldu.Öylesine bir randevu talebinde bulunmuştum ki, verdiğim kısıtlardan sanki ben Erinç hocaya randevu veriyormuşum izlenimi çıkmaktaydı :) Buna rağmen, yine de beni kırmamış ve görüşme isteğimi kabul ederek birçok konuda aydınlanmamı sağlamış, bu da yetmezmiş gibi, 3. sınıftaki bir öğrencinin kitabını "Sevgili Meslektaşım..." diyerek imzalamak suretiyle öğrenciye verdiği değeri de göstermiştir. Umarım utandırmam sizi hocam...

4 yorum:

Tansel dedi ki...

işte benim hocam. kanımca şu an korkut hocayla birlikte türkiyenin en iyi iktisatçısıdır diyebilirim. güncel literatürü sürekli takip eden bir iktisatçı adayı olarak en tutarlı titiz ve doğru çalışmalar erinç hocamın ve beraberindeki bağımsız sosyal bilimcilerinkilerdir. "küreselleşmesürecinde türkiye ekonomisi" adlı müthiş çalışmasını kesinlikle öneririm. arada e-posta alışverişimiz de olur. hatta sayfam için bana "ellerine sağlık tansel" diye e-posta atması beni fazlasıyla onurlandırmıştı.

BAHADIR AKIN dedi ki...

Barış Bey,

Siteniz hayırlı olsun, kolaylıklar dilerim.

Tansel,

Asaf Savaş Hoca ile de yazışmayı denesen derim. Erinç Bey gençtir, Asaf Hoca gibi "görmüş geçirmiş" neticede değişip gelişmiş değildir. İnsanlığı ve mütevaziliği bir yana, bir nevi fildişi kule erbabı sayılır.

Asaf Savaş Akat'ın kendi sitesinde kitaplari da pdf olarak mevcut, "İdris Küçükömer'in Mirası"nı indirip okumanı öneririm.

Erinç Yeldan solcu ve küreselleşme karşıtı:iyi, Asaf Savaş Akat eski solcu yeni liberal ve küreselleşme taraftarı: kötü ayrımı fazla siyah beyaz olur.

Selamlar.

Fethi Sipahi Tan

Tansel dedi ki...

erinç hocanın çalışmaları derinliklidir. ayrıca yaşlı solcularda biliyoruz fethi bey :) korkut boratav örneğin. merak etmeyin erinç hoca şu genç yaşına rağmen bir çırpıda profesörlük ünvanına erişmiş ve de birçok yaşlı başlı iktisatçımızdan daha olgun ve görmüş geçirmiştir. mütevaziliğinden bahsetmeme gerek bile yok :)) son yazımı bir okuyun derim ben :)

Extremelyevolved dedi ki...

Kesinlikle Erinç hocanın,Korkut hocanın yeri ayrıdır.Kaldı ki bizim de İzzettin Önder hocamız,Türkel Minibaş hocamız var.Gülten Kazgan hocamızında kulaklarını çınlatalım tam olsun.Biraz önce deniz gökçe'nin 2004 yılında Erinç Yeldan hakkında yazdığı bir yazıyı okudumda gerçekten acınacak dercede yüzeysel ve saldırgan...Bin kez daha değerleniyorlar gözümde böylelerini gördükçe.Çok şanslıyım ki hepsini dinledim,yeri geldi tartışma fırsatı buldum,derslerine girdim,giriyorum.